Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

(+359)885 711 791

гр. София 1000, ул. "Триадица" № 5Б, ет. 1

(+359)2 986 43 17

nikolov@zastrahovan.eu

Facebook

Търси
 

Застрахователни обезщетения за българи, пострадали в чужбина

Адвокат Деян Николов > Обезщетение  > Застрахователни обезщетения за българи, пострадали в чужбина

Застрахователни обезщетения за българи, пострадали в чужбина

пострадали в чужбина

Идеята за тази статия се роди покрай редицата случаи с българи, пострадали в чужбина, с които се занимавах в последните години. Практиката ми като адвокат по тези казуси ми даде възможност да разбера с колко трудности се сблъскват тези хора, за да могат в крайна сметка да получат дължимото им обезщетение за инцидент, претърпян в чужбина. Касае се за случаи на българи, които по време на престой в чужда държава са претърпяли инцидент (например ПТП), но след това са се върнали в България и са били затруднени в комуникацията си с чуждестранния застраховател, който им дължи обезщетение. Немалко са случаите и на български моряци, пострадали в чужбина  по време на плаване с кораб, собственост на чуждестранна компания, които след завръщането си в България имат нелеката задача да търсят начините за получаване на дължимото им обезщетение за претърпяната злополука.

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ ЧУЖДЕСТРАНЕН ЗАСТРАХОВАТЕЛ

Уреждането на претенцията на българин, който се намира в България, към застраховател, чието седалище е в друга държава, е дълъг и сложен процес. В общия случай най-добрият изход за пострадалия е постигането на извънсъдебно уреждане на претенцията му, тъй като воденето на съдебно дело в чужда държава, при това по нейното законодателство, е свързано с твърде много неясноти, пречки и разходи.

По пътя към постигането на извънсъдебно уреждане на претенцията за изплащане на обезщетение от чуждестранен застраховател, едно от първите неща, с които пострадалият се сблъсква е това, че се налага кореспонденцията да бъде водена на чужд език. Освен това, необходимо е пострадалият да се запознае със законодателството на съответната държава, за да може в максимална степен да е наясно с правата си. Воденето на преговори с чуждестранния застраховател, събирането и представянето на необходимите документи, както и тяхното превеждане на съответния език, са също важна част от целия процес.

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ПОСТРАДАЛИ В ЧУЖБИНА ПРИ ПТП

Преди предявяването на претенцията си към чуждестранния застраховател, пострадалият при ПТП в чужбина е важно да бъде запознат с реалния размер на обезщетението, което има право да претендира. В противен случай, има опасност да получи много по-ниско обезщетение от реално дължимото. В различните държави нормативната уредба относно застрахователните обезщетения е доста разнородна. В някои държави (например Испания, Франция, Белгия, Италия, Чехия) размерите на застрахователните обезщетения по застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите се изчисляват по утвърдена методика (таблица). В други държави (например Германия, Швейцария, Австрия, Холандия, Полша) е възприета практиката обезщетението за неимуществени вреди да се определя по справедливост от съда или експертна комисия към застрахователя, като се взимат предвид степента и характера на уврежданията на пострадалия, периода на възстановяване, неговата възраст, загубата на работоспособност, загубата на доходи в резултат от застрахователното събитие и т.н.

Важен въпрос е и въпросът за давностния срок за предявяването на претенцията. В някои държави давностният срок за претенция по застраховката „Гражданска отговорност” например е 5 години, считано от датата на застрахователното събитие, а в други – 3 години.

Сложността на материята, липсата на достатъчно информация относно чуждото законодателство, разстоянието и езиковата бариера при комуникацията с чуждестранния застраховател често обезверяват пострадалите още преди да се предявили своята претенция. Има и случаи, в които претенцията е предявена, но година или дори две години по-късно обезщетение все още не е получено. Затова такива хора, които са пострадали в чужбина се нуждаят от професионална помощ, която да ги ориентира относно правата им, да защити интересите им пред застрахователя и в крайна сметка да доведе до така желания резултат.

БЕЗПЛАТНА ЮРИДИЧЕСКА ПРИЕМНА – Записванията продължават до 28 февруари 2020 г.

Ако при катастрофа сте претърпели средна или тежка телесна повреда, или Ваш близък е загинал, и имате въпроси във връзка с Вашите права, можете да се запишете на посочените по-долу телефони за лична консултация с адв. Деян Николов.

Консултациите ще бъдат предоставени безплатно, на основание чл. 38, ал. 1 от Закона за адвокатурата.

Телефони за записвания: 02 / 986 43 17; 0885 / 711 791
Адрес: гр. София 1000, ул. „Триадица” № 5Б, ет. 1
Е-mail: nikolov@zastrahovan.eu
Адв. Деян Николов

Застрахователни обезщетения за българи, пострадали в чужбина
5 (100%) 12 votes

Тагове:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 коментара

 • Анна Илиева
  Отговор 26.04.2016 в 13:24

  Здравейте адвокат Николов. Случая е следния: През месец 11.2011 г. в Унгария, настъпва ПТП. Две теглещи се МПС с българска регистрация се удрят челно в чуждестранен ТИР. Теглещия водач, в последния момент избягва удара, но понеже се теглят с твърда връзка, задния водач реално не може да направи нищо и последва удар при който той умира. Делото мина на три инстанции в Унгария и имаме осъдителна присъда за водача който тегли.
  Та питането ми е следното: Решили сме /наследниците на починалия/ да заведем гр. дело срещу българския застраховател, обаче не знаем дали българския съд ще признае унгарската присъда, защото знаем , че българските наказателни присъди ги признава. Ако ги признава има ли някаква процедура преди това или си е стандартно дело.
  Благодаря Ви предварително.

 • Елена Митусис
  Отговор 17.03.2016 в 20:24

  Здравейте,мои близки изпаднаха в следната ситуация – претърпяха ПТП в Унгария – румънско ПС ги удря отзад, като вината, съгласно протокола на полицията, не е на моите близки. Няма пострадали лица, но колата е тотално увредена и в последствие бракувана.
  Обърнахме се към международния представител на румънската застрахователната компания на виновното лице и заведохме претенция.
  Осем месеца по-късно се оказа, че румънската застрахователната компания на виновното лице фалира и почти година от инцидента международния представител ни уведоми, че не може да направи нищо повече по въпроса.
  В момента водим кореспонденция с Румънския гаранционен фонд и те изискват от нас застрахователната полица на виновния водач.
  Въпросът ми е задължително ли е потърпевшото лице да разполата с такава полица или копие от нея, за да бъде уважена претенцията му.
  И може ли липсата на такава да послужи като основание за отказ.
  С уважение: Е. Митусис