Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

(+359)885 711 791

гр. София 1000, ул. "Триадица" № 5Б, ет. 1

(+359)2 986 43 17

nikolov@zastrahovan.eu

Facebook

Търси
 

Застрахователни обезщетения за българи, пострадали в чужбина

Адвокат Деян Николов > Обезщетение  > Застрахователни обезщетения за българи, пострадали в чужбина
Застрахователни обезщетения за българи, пострадали в чужбина
пострадали в чужбина

Идеята за тази статия се роди покрай редицата случаи с българи, пострадали в чужбина, с които се занимавах в последните години. Практиката ми като адвокат по тези казуси ми даде възможност да разбера с колко трудности се сблъскват тези хора, за да могат в крайна сметка да получат дължимото им обезщетение за инцидент, претърпян в чужбина. Касае се за случаи на българи, които по време на престой в чужда държава са претърпяли инцидент (например ПТП), но след това са се върнали в България и са били затруднени в комуникацията си с чуждестранния застраховател, който им дължи обезщетение. Немалко са случаите и на български моряци, пострадали в чужбина  по време на плаване с кораб, собственост на чуждестранна компания, които след завръщането си в България имат нелеката задача да търсят начините за получаване на дължимото им обезщетение за претърпяната злополука.

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ ЧУЖДЕСТРАНЕН ЗАСТРАХОВАТЕЛ

Уреждането на претенцията на българин, който се намира в България, към застраховател, чието седалище е в друга държава, е дълъг и сложен процес. В случаите, когато ПТП-то е настъпило в чужда държава, обикновено се прилага законодателството на тази държава. Това означава, че ако се води съдебно дело срещу чуждестранния застраховател, съдът ще трябва да прилага законодателството на чуждата държава, което би създало допълнителни усложнения в хода на съдебния процес и би довело до забавяне на делото. Затова, в общия случай най-добрият изход за пострадалия е постигането на извънсъдебно уреждане на претенцията му към чуждестранния застраховател.

По пътя към постигането на извънсъдебно уреждане на претенцията за изплащане на обезщетение от чуждестранен застраховател, едно от първите неща, с които пострадалият се сблъсква е това, че се налага кореспонденцията да бъде водена на чужд език. Освен това, необходимо е пострадалият да се запознае със законодателството на съответната държава, за да може в максимална степен да е наясно с правата си. Воденето на преговори с чуждестранния застраховател, събирането и представянето на необходимите документи, както и тяхното превеждане на съответния език, са също важна част от целия процес.

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ПОСТРАДАЛИ В ЧУЖБИНА ПРИ ПТП

Преди предявяването на претенцията си към чуждестранния застраховател, пострадалият при ПТП в чужбина е важно да бъде запознат с реалния размер на обезщетението, което има право да претендира. В противен случай, има опасност да получи много по-ниско обезщетение от реално дължимото. В различните държави нормативната уредба относно застрахователните обезщетения е доста разнородна. Когато става въпрос за обезщетение при ПТП в Испания, Белгия, Италия или Великобритания например, размерите на застрахователните обезщетения по застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите се изчисляват по утвърдена методика или таблица. А ако става въпрос за обезщетение при ПТП в Германия, Унгария, Гърция, Румъния, Швейцария, Австрия, Холандия или Полша например, в тези държави е възприета практиката обезщетението за неимуществени вреди да се определя по справедливост от съда или експертна комисия към застрахователя, като се взимат предвид степента и характера на уврежданията на пострадалия, периода на възстановяване, неговата възраст, загубата на работоспособност, загубата на доходи в резултат от застрахователното събитие и т.н.

Важен въпрос е и въпросът за давностния срок за предявяването на претенцията. В някои държави давностният срок за претенция по застраховката „Гражданска отговорност” например е 5 години, считано от датата на застрахователното събитие, а в други – 2 или 3 години.

Сложността на материята, липсата на достатъчно информация относно чуждото законодателство, разстоянието и езиковата бариера при комуникацията с чуждестранния застраховател често обезверяват пострадалите още преди да се предявили своята претенция. Има и случаи, в които претенцията е предявена, но година или дори две години по-късно обезщетение все още не е получено. Затова такива хора, които са пострадали в чужбина се нуждаят от професионална помощ, която да ги ориентира относно правата им, да защити интересите им пред застрахователя и в крайна сметка да доведе до така желания резултат.

БЕЗПЛАТНА ЮРИДИЧЕСКА ПРИЕМНА – Записванията продължават до 30 юни 2021 г.

Ако при катастрофа сте претърпели средна или тежка телесна повреда, или Ваш близък е загинал, и имате въпроси във връзка с Вашите права, можете да се запишете на посочените по-долу телефони за лична консултация с адв. Деян Николов.

Консултациите ще бъдат предоставени безплатно, на основание чл. 38, ал. 1 от Закона за адвокатурата.

Телефони за записвания: 02 / 986 43 17; 0885 / 711 791
Адрес: гр. София 1000, ул. „Триадица” № 5Б, ет. 1
Е-mail: nikolov@zastrahovan.eu
Адв. Деян Николов

Тагове:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 коментара

 • Анна Илиева
  Отговор 26.04.2016 в 13:24

  Здравейте адвокат Николов. Случая е следния: През месец 11.2011 г. в Унгария, настъпва ПТП. Две теглещи се МПС с българска регистрация се удрят челно в чуждестранен ТИР. Теглещия водач, в последния момент избягва удара, но понеже се теглят с твърда връзка, задния водач реално не може да направи нищо и последва удар при който той умира. Делото мина на три инстанции в Унгария и имаме осъдителна присъда за водача който тегли.
  Та питането ми е следното: Решили сме /наследниците на починалия/ да заведем гр. дело срещу българския застраховател, обаче не знаем дали българския съд ще признае унгарската присъда, защото знаем , че българските наказателни присъди ги признава. Ако ги признава има ли някаква процедура преди това или си е стандартно дело.
  Благодаря Ви предварително.

 • Елена Митусис
  Отговор 17.03.2016 в 20:24

  Здравейте,мои близки изпаднаха в следната ситуация – претърпяха ПТП в Унгария – румънско ПС ги удря отзад, като вината, съгласно протокола на полицията, не е на моите близки. Няма пострадали лица, но колата е тотално увредена и в последствие бракувана.
  Обърнахме се към международния представител на румънската застрахователната компания на виновното лице и заведохме претенция.
  Осем месеца по-късно се оказа, че румънската застрахователната компания на виновното лице фалира и почти година от инцидента международния представител ни уведоми, че не може да направи нищо повече по въпроса.
  В момента водим кореспонденция с Румънския гаранционен фонд и те изискват от нас застрахователната полица на виновния водач.
  Въпросът ми е задължително ли е потърпевшото лице да разполата с такава полица или копие от нея, за да бъде уважена претенцията му.
  И може ли липсата на такава да послужи като основание за отказ.
  С уважение: Е. Митусис