Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

(+359)885 711 791

гр. София 1000, ул. "Триадица" № 5Б, ет. 1

(+359)2 986 43 17

nikolov@zastrahovan.eu

Facebook

Търси
 

Претенция към застраховател за обезщетение за трудова злополука

Адвокат Деян Николов > Обезщетение  > Претенция към застраховател за обезщетение за трудова злополука
Претенция към застраховател за обезщетение за трудова злополука
Обещетение при трудова злополука

Когато работник или служител на дадено предприятие претърпи трудова злополука, е важно да бъде информиран към кого има право да предяви претенция за изплащането на обезщетение. В определени, рискови за здравето, сфери на икономическа дейност работодателите са длъжни, съгласно българското законодателство, да имат сключена застраховка „Трудова злополука” за назначените при тях работници и служители. Не във всички случаи, обаче, претърпeният от работника или служителя инцидент се покрива от тази застраховка. Например, застраховката „Трудова злополука” не покрива тези трудови злополуки, които са настъпили по време на обичайния път при отиване или връщане от работното място до вкъщи, до мястото, където работникът или служителят обикновено се храни през работния ден или до мястото за получаване на трудовото възнаграждение. Също така, понякога се оказва, че работодателят не е сключил застраховката „Трудова злополука”, макар по закон да е бил длъжен да го направи. В такива ситуации пострадалият работник или служител може да насочи претенцията си за обезщетение за трудова злополука към своя работодател съгласно чл. 200 от Кодекса на труда.

Когато установи, че има сключена застраховка „Трудова злополука” от неговия работодател, пострадалият е изправен пред дилемата към кого да предяви претенцията си за обезщетение. В такива случаи насочването на претенцията към застрахователя има повече предимства в сравнение с предявяването й към работодателя.

На първо място, обезщетението по застраховката „Трудова злополука” е дължимо дори и когато причинителят на вредата е обезщетил пострадалия, както и когато пострадалият вече е получил обезщетение по друг договор за застраховка. Тази законова уредба е по-благоприятна за работника или служителя в сравнение с уредбата, регламентираща обезщетението, дължимо от работодателя при трудова злополука. Това е така, защото обезщетението, дължимо от работодателя, се намалява с обезщетенията, получени по сключените застрахователни договори. Следва да се има предвид и че за разлика от застрахователя, работодателят в немалко случаи се оказва недостатъчно платежоспособен, за да може да удовлетвори претенцията на пострадалия. Отделно от това, в повечето случаи обезщетението, дължимо от застрахователя, е в по-висок размер от това, което се дължи от работодателя.

Предявяването и уреждането на претенцията на пострадалия за изплащане на обезщетение по застраховката „Трудова злополука” често пъти се съпътства от редица препятствия. За съжаление, невинаги работодателите предоставят на работниците и служителите си необходимата информация за това дали има сключена застраховка „Трудова злополука”, с кой застраховател е сключена застраховката и т.н. В такива ситуации пострадалият трябва да знае, че по закон работодателят няма право да отказва да му предостави такава информация. Друга пречка, с която често се сблъскват работниците или служителите, които са претърпели трудова злополука, е бавното придвижване от работодателя към застрахователя на документите, касаещи тяхната претенция. За да се ускори получаването на обезщетението, самият работник или служител би могъл лично да предяви претенцията си към застрахователя. Освен това, има и случаи, в които пострадалият е получил от застрахователя по-ниско обезщетение от реално дължимото по сключената застраховка. В подобни случаи пострадалият не трябва да се отказва да отстоява правата си, а може да потърси компетентна правна помощ и съдействие от адвокат, за да може да получи дължимото му обезщетение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 коментара

 • Калина Петрова
  Отговор 02.11.2021 в 22:48

  Здравейте преди 8 м.претърпях трудова злополука и счупих крак НОИ излезна с решение че злополуката е трудова до колко време мога да поискам обещетение от работодателя

 • Йордан Йорданов
  Отговор 25.06.2021 в 21:21

  Здравеите!преди 190 дена претърпях трудова злополука. Застраховката която е задължителна от работодателя е 7 кратни годишни заплати, тоест 51000 лв. Сега се евявам на телк, можеби 30,40 процента ще получа траина неработоспособност. От работата ми казват че процента от телк траина неработоспособност се смята по процент от застрахователната сума. Бихте ли ми казали как смятат какъв процент от застрахователната сума да изчислят по процента траина неработоспособност. Благодаря предварително за отговора

 • Стефан
  Отговор 01.07.2020 в 11:49

  Здравейте!
  Аз съм международен шофьор и имам трудов договор с българска фирма. Паднах по време на работа и си вчупих 1 от ребрата. Как мога да проверя дали имам застраховка за злополука? Длъжен ли е работодателя да ми изплати обезщетение?

 • Татяна Александрова
  Отговор 12.06.2017 в 13:04

  Бях командировка в чужбина от 28 май в Полша.На 28 май в Полша си счупих крака.Интересуваме това за трудова злополука ли се счита и към кого да се обърна?Благодаря предварително.

 • Светла Кирилова
  Отговор 25.05.2015 в 11:38

  Здравейте, касае за трудова злополука в чужбина на шофьор, извършващ международни превози, който е българин и работодателят е в България. След инцидента злополуката е призната за трудова от НОИ, но работодателят се крие и нямаме информация има ли сключена задължителна за този вид дейност застраховка трудова злополука, и към кого да се обърнем за информация за наличието на такава ? Благодаря Ви предварително !

 • Камелия Петрова
  Отговор 13.04.2015 в 23:30

  Здравейте,
  имам следното питане международен шофьор по време на товаро-разтоварителна дейност извън територията на България претърпява трудова злополука не по негова вина,а по вина на служител от фирмата в която се е извършвало товаро-разтоварителна дейност има сключена международна застраховка,не на името на фирмата,а на работника.Тук в България служителя може ли да предяви претенции към работодателя си за обещетение.

 • кичка желязкова
  Отговор 09.05.2013 в 16:47

  в какъв срок трябва да се представят документите пред застрахователя за трудова злополука