Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

(+359)885 711 791

гр. София 1000, ул. "Триадица" № 5Б, ет. 1

(+359)2 986 43 17

nikolov@zastrahovan.eu

Facebook

Търси
 

Въпроси и Отговори

Адвокат Деян Николов > Въпроси и Отговори

Консултацията е поискана от: plamena
Заявката е подадена на Oct 6, 2017

 

Въпрос:
Здравейте, преди малко повече от месец брат ми и още едно момче претърпяха катастрофа, в която починаха. Виновен е шофьорът на другия автомобил, който е навлязъл в тяхното платно. Той също почина. Брат ми е женен има и едно дете. Те също са били в автомобила, но вече са извън опасност-слава Богу. Искам да попитам моите родители и аз имаме ли право на обезщетение от страна на застрахователя след като не се явяваме наследници? Благодаря ви предварително за отделеното време.

 

Отговор:
Здравейте! Моите съболезнования за загубата на брат Ви!  В практиката на Върховния касационен съд е очертан кръгът на лицата, които имат право на обезщетение по застраховката „Гражданска отговорност“ – това са деца, съпруг / съпруга и родители на починалото лице. По изключение съдът може да присъди обезщетение и на друго лице (например брат, сестра, баба, дядо или внук на починалия), ако това лице докаже, че е имало по-силна връзка с починалия от обичайната при такива роднински отношения.

Консултацията е поискана от: Geshtakova
Заявката е подадена на Aug 1, 2017

 

Въпрос:
Здравейте ! Моля ви , за отговор ? Може ли да ми Се изплати каско докато тече досъдебно производство за пожар на три фирмени автомобила , които бяха подпалени в рамките на един месец ? И ,какво е времето за приключване становището на прокурора за досъдебното производсто , което е срещу неизвестен извършител ?

 

Отговор:
Здравейте! В такива случаи застрахователите по „Каско“ обикновено изчакват приключването на досъдебното производство, тъй като в хода на това производство се назначават експертизи, от които се установява причината за пожара. Първоначалният срок за приключване на разследването е 2 месеца, но в практиката често се случва да бъде удължаван, поради което е възможно досъдебното производство да продължи няколко месеца.

Консултацията е поискана от: nedark
Заявката е подадена на Jul 28, 2017

 

Въпрос:
Здравейте, Пострадах при ПТП,със счупена ръка, охлузвания и натъртвания. Колата, която ме блъсна има гражданска отговорност. Към кого трябва да предевя иск – към водача, към застрахователя или към двете страни.

 

Отговор:
Здравейте! В случая имате право да предявите претенция за обезщетение за претърпените от Вас неимуществени и имуществени вреди. Можете да насочите претенцията си или към виновния водач, или към неговия застраховател по „Гражданска отговорност“. Разбира се, много по-удачният вариант е претенцията да се насочи към застрахователя, тъй като в голяма част от случаите се оказва, че виновните водачи не разполагат с достатъчно средства или имущество, за да могат да заплатят дължимото обезщетение. За да можете да получите обезщетение от застрахователя, е необходимо първо да предявите извънсъдебна претенция към него. Препоръчително е претенцията да бъде предявена чрез адвокат по застрахователно право, за да бъдат защитени Вашите интереси. Максималният срок, в който застрахователят е длъжен да се произнесе по предявената претенция, е 3 месеса, считано от датата на подаването й.

Консултацията е поискана от: gterziyski
Заявката е подадена на Jan 30, 2017

 

Въпрос:
Здравейте адв. Николов. Имам следният казус. през Юни 2016 г. беше отркаднат автомобилът ми заедно с големия талон. Големия талон беше забравен в колата след пътуване до Гърция. Представих пред застрахователя всички ключове и малкия талон, но още преди да е съм получил съобщение от прокуратурата за прекъсване на разследването получих отказ от застрахователя за изплащане на каквато и да е застраховка по КАСКО. В общите условия е описано, че това е причина дори да откажат, но бих искал да знам имам ли шанс за иск поне за част от застрахователната сума, тъй като ако нямам шанс, не бих искал да наливам допълнително пари в тази финансова за мен загуба. Поздрави и благодаря предварително.

 

Отговор:
Здравейте!
Съдебната практика по подобни на Вашия случаи е категорична, че, при оставен голям талон в автомобила, застрахователят няма право да откаже да Ви изплати обезщетението, дори и да има такава изрична клауза в Общите условия. В такива случаи застрахователят може само да намали обезщетението. Ако в Общите условия не е посочен конкретен процент, с който застрахователят може да намали обезщетението, съдът най-често го намалява с 30 %. Като цяло, определено има смисъл да си потърсите правата по съдебен ред срещу застрахователя.

Консултацията е поискана от: К.Кирилова
Заявката е подадена на Jan 12, 2017

 

Въпрос:
Здравейте, Уважаеми адв.Деян Николов! Собственик съм на АД, което притежава лек автомобил, който е застрахован с „Пълно Автокаско“ в ЗАД „Армеец“ на стойност 38 000 лв.В течение на договора по „Каско“-то, автомобилът е отдаден на лизинг, като за това обстоятелство застрахователят не е уведомяван – нито писмено, нито устно.Впоследствие автомобилът е опожарен, най-вероятно умишлено.Образувано е досъдебно производство, при което извършител не е установен.Предявена е претенция към ЗАД „Армеец“ по сключената застраховка „Пълно Автокаско“ за изплащане стойността на л.а., т.е. заведена е щета по повод палежа му. Налице е отказ за изплащане на щетата с аргумента – отдаването на лизинг на автомобила било съществено изменение в ползването на автомобила, което било изключен риск съгласно ОУ.Заради това нарушение на ОУ, което се явявало такова и на Кодекса на застраховане, щетата е отказана за изплащане. Какво мога да направя оттук насетне, с което да защитя интереса си.Смятате ли, че застрахователят е правоимаща страна?

 

Отговор:
Здравейте г-жо Кирилова!
Съдебната практика по подобни случаи обикновено е в полза на застрахованото лице. В случая, за да има право да откаже изплащане на обезщетението, застрахователят трябва да може да докаже, че отдаването на автомобила на лизинг е в пряка причинна връзка с последвалия палеж. Ако не е налице такава причинна връзка, само фактът, че застрахователят не е бил уведомен за отдаването на автомобила на лизинг, не е достатъчен за постановяването на отказ по щетата.
В случая, за да потърсите правата си срещу застрахователя, можете да предявите съдебен иск. Съдът е единствената институция, която може да постанови, че отказът на застрахователя е неоснователен, както и да го осъди да Ви заплати обезщетението.

Консултацията е поискана от: Г-н Пехливанов
Заявката е подадена на Jul 20, 2015

 

Въпрос:
Здравейте г-н Николов въпроса ми към вас е следния.Преди 10месеца синът ми загина при катастрофа водача на мпс-то се оказа че е употребил алкохол но и до днес чакам автоекспертизата какво мога да направя и кога мога да съдя застрахователите за обещетение. С уважение Г-н Пехливанов

 

Отговор:
Здравейте г-н Пехливанов! На първо място, моите искрени съболезнования за загубата на сина Ви! Поначало няма пречка и в настоящия момент да се заведе гражданско дело срещу застрахователя. В такъв случай, обаче, е твърде вероятно застрахователят да поиска съдът да спре гражданското дело до приключване на наказателното дело. Има възможност също така да се започнат преговори със застрахователя за доброволно изплащане на обезщетението без да се изчаква приключването на наказателното дело – в практиката има такива случаи.
Относно забавянето на автотехническата експертиза – за да мога да Ви ориентирам най-точно, ще ми бъде необходимо да се запозная с повече подробности за случая и най-вече за хода на самото наказателно дело.

Консултацията е поискана от: gabsonka
Заявката е подадена на Mar 23, 2015

 

Въпрос:
Здравейте, адв. Николов Преди няколко месеца ми откраднаха колата (Q7)пред блока ми. 10 дни по-рано беше подновено каското и към Армеец ,платено, но не е мината на повторен оглед и заснемане. При обявяването на кражбата, от Армеец ми взеха всички документи (голям и малък талон) както и двата ключа на колата. Сега ми отказаха да ми я изплатят с обяснението , че не е имала оглед след преподписването (имам само от първата година снимки). Искам да попитам има ли някакъв да си получа парите от тях ако заведа дело. Някъде четох ,че пред 2011 бил вкаран закон,който не задължава да се прави оглед при повторно каско. Какво ще ме посъветвате? Благодаря много предварително.

 

Отговор:
Здравейте!
С промяната в закона през 2011 г. беше забранено поставянето на стикери върху автомобилите при застраховането им, но не и огледа и заснемането на автомобила. Въпреки това, смятам, че във Вашия случай отказът на застрахователя е неоснователен. Поначало огледът и заснемането е задължение на застрахователя. Застрахователят би могло да се освободи от отговорност, само ако писмено Ви е указал къде и при кого да представите автомобила си за оглед, а Вие не сте го направила. Ако във Вашия случай липсва такова указание на застрахователя, той не може да Ви отказва изплащане на обезщетението поради собственото му бездействие. Освен това, застрахователят е приел плащането на премията за новата полица и предполагам, че през следващите дни, до момента на кражбата, не е правил възражение, че полицата не е валидна.
Като цяло, моето мнение е, че в случая има основание да се предяви съдебен иск срещу застрахователя. Разбира се, преди това със сигурност трябва да се прегледат детайлно всички документи по случая.

Консултацията е поискана от: Мими Цекова
Заявката е подадена на Mar 12, 2015

 

Въпрос:
здравейте искам да попитам синът ми беше блъснат от камион на 08,09,2014г,на пещеходна пътека и зелен светофар имаше две телесни повреди фрактура на лява подбедрица и фрактура на лъчевата кост на лявата ръка.образува се досъдебно производство,направихме си съдебно психиатрична експетиза преписката беше в софийско градско и се га ни казват че прокурора на 99% няма да повдигне обвинение към извършителя.Как трябва да процедираме ако не се повдигне обвинение и водачът не бъде осъден ние не можем да търсим обещетение от застрахователя.моля ви дойте си компетентното мнение

 

Отговор:
Здравейте!
В случай, че наказателното производство бъде прекратено от прокурора, това няма да бъде пречка за сина Ви да предяви претенция към застрахователя за изплащане на застрахователно обезщетение. Актовете на прокуратурата нямат задължителна сила за гражданския съд, което означава, че синът Ви може да заведе гражданско дело срещу застрахователя. В хода на гражданското дело съдът няма да бъде обвързан от становището на прокурора, поради което наново ще се доказва вината на водача – със свидетели, експертизи и т.н. В случай, че вината на водача бъде доказана пред гражданския съд, неговият застраховател ще бъде осъден да заплати дължимото на сина Ви обезщетение. Лично аз в моята практика съм имал такива случаи, при които, след като наказателното производство е било прекратено от прокурора, сме осъждали застрахователя на виновния водач в гражданското дело.

Консултацията е поискана от: Ани
Заявката е подадена на Jun 16, 2014

 

Въпрос:
Здравейте ,участвах в ПТП, при което аз се движех по път с предимство и ми бе отнето предимството от друг шофьор, който изобщо не спря на знак „стоп“ и връхлетя върху колата ми. Заедно с мен пътуваше и моята майка- на задната седалка.При катастрофата майка ми бе със счупена ръка и се наложи операция с поставяне на импланти и болнично лечение с прогноза за продължително възстановяване.На мен и другия водач бяха съставени атове . На другия водач бе съставен акт за отнемане на предимство и неспиране на знак Б2, а на мен- поради употребен алкохол/кръвната проба показа 0.7 пр./и ми бе отнета шофьорската книжка веднага. Бихте ли разяснили какви са правата на майка ми като пострадало лице със средна телесна повреда и към кого какъв иск би могла да отправи, а също и дали аз като водач -невиновен/непричинил ПТП-то, но с отчетен 0.7 пр.алкохол, имам ли право на обезщетение,за какво, от кого и по какъв ред мога да го потърся? Благодаря преварително за отговора!

 

Отговор:
Здравейте!
В случая майка Ви има право на обезщетение по застраховката „Гражданска отговорност“ на виновния за ПТП-то водач за претърпените от нея неимуществени и имуществени вреди. Вие лично, в случай, че също сте пострадала при инцидента, също имате право да предявите претенция към застрахователя на другия водач – ако вината му бъде потвърдена в наказателното производство, което би трябвало да е образувано във връзка с ПТП-то.

Консултацията е поискана от: Цвети Славчова
Заявката е подадена на Feb 12, 2014

 

Въпрос:
През януари претърпяхме ПТП, попаднахме във верижна катастрофа и се ударихме във преди това ударили се автомобили. Нашият автомобил беше управляван от съпруга ми, на когото съставиха акт за несъобразена с пътните условия скорост. Колата има сключена гражданска отговорност. Аз имах счупен прешлен и претърпях сериозна операция. Към кого трябва да предявя претенции за обезщетение, към нашият застраховател или към някой друг и има ли срок за това? Към съпруга ми ще бъдат ли предявени някакви претенции? Благодаря!

 

Отговор:
Здравейте г-жо Славчова!
След като на съпруга Ви е съставен акт за несъобразена с пътните условия скорост, в качеството си на увредено лице можете да предявите претенция за обезщетение към застрахователя по „Гражданска отговорност“ на управлявания от съпруга Ви автомобил. Освен това, по случая би следвало да се води разследване от компетентните органи. В резултат на разследването е възможно да бъде установено, че вина за причинената Ви телесна повреда има и някой от водачите на останалите автомобили. В такъв случай ще имате право да изберете към кой от застрахователите на виновните водачи да насочите претенцията си за обезщетение за претърпените от Вас вреди. Претенцията Ви може да бъде предявена по всяко време в рамките на петгодишния давностен срок, който тече от датата на ПТП-то. По отношение на въпроса Ви за евентуални претенции срещу съпруга Ви – отговорът на този въпрос зависи от това дали компетентните органи ще установят наличието на вина на съпруга Ви за причинени вреди на някой от останалите участници в катастрофата.

Консултацията е поискана от: Bibilik
Заявката е подадена на Nov 6, 2013

 

Въпрос:
Здравейте адв.Николов, имам следният въпрос: колата ми е застрахована с пълно автокаска в „Армеец“ но я откраднаха и опожариха, по време на инцидента колата е била с изтекъл технически преглед от 2 дни, срокът на техн. преглед е бил до последния ден от месеца(31.05.2013г.), който ден е събота. Колата е открадната в понеделник срещу вторник, същата не е била в гараж или на паркинг. В общите условия към договора е посочено, че застрахователя маже да откеже частично или пълно плащане при липса на технически преглед. Има и надзастраховане на автомобила. До момента не е приключило още разследването от полицията. В случая, че застрахователя откаже да ми плати ще има ли смисъл да завеждам дело? Предварително Ви благодаря.

 

Отговор:
Здравейте!
В случай че застрахователят откаже да Ви изплати дължимото застрахователно обезщетение поради изтеклия срок на техническия преглед, ще имате основание за завеждане на дело срещу застрахователя. Липсата на валиден талон за технически преглед на автомобила сама по себе си не е оказала въздействие за настъпването на застрахователното събитие. В случая инцидентът не се дължи на някаква техническа неизправност по автомобила, поради което изтеклият срок на техническия преглед не е основание за отказ от изплащане на застрахователното обезщетение.

Консултацията е поискана от: feleto
Заявката е подадена на Jun 23, 2013

 

Въпрос:
Здравейте адвокат Николов! Бих искала да ме посъветвате относно моя проблем. На 13.04.2013 г. пострадахме със семейството ми при ПТП по вина на другия водач. Аз получих средна телесна повреда-счупен палец на ръката, а съпругът ми, майка ми и двете ми деца се разминаха с натъртвания и по-леки наранявания. Започна процедура по наказателно производство срещу шофьора на другият автомобил. Все още не сме получили нищо като обезщетение от застрахователя-Интерамерикан /и на двете страни застраховките са в тази компания/ Около месец след катастрофата с мен се свързаха по телефона от Консултантска къща, с предложение да ме представляват пред застрахователя и да издействат възможно най-високо парично обезщетение. Предложиха ми да подпишем договор според който, след свършената от тях работа да им предоставя 25 процента от обезщетението. Въпросът ми е съществува ли такава практика и мога ли да се доверя на такива консултантски услуги? Благодаря Ви предварително!

 

Отговор:
Здравейте!
В България често се случва след претърпяно ПТП пострадалите да получават обаждания от хора, които предлагат услугите си за получаването на застрахователно обезщетение. Моето лично мнение е, че пострадалите сами трябва да избират кой да ги представлява пред застрахователя, а не да се доверяват на хора, които са се сдобили неясно по какъв начин с личните им данни, за да им се самопредложат. Отделно от това, в повечето подобни случаи хонорарите, които се изискват от пострадалите, са необосновано завишени.

Консултацията е поискана от: Мая
Заявката е подадена на Jun 10, 2013

 

Въпрос:
Здравейте адв. Николов, Имам нужда от съвет. Две години под ред без прекъсване, правим какско в Армеец на нашият лек автомобил. Преди две седмици се случи ПТП по вина на съпругът ми. Веднага дойде мобилна група на Армеец и КАТ. След транспортиране на нашият автомобил до сервиз на Армеец, те ни казват, че каското не е валидно, защото колата не е снимана повторно при подновяване на застраховката. Застрахователят не ни каза, че колата трябва да се снима повторно. С полицата не ни бяха дадени и общите условия, за да се запознаем с тях. От Армеец не ни сигнализираха, че каското не ни е валидно, въпреки, че сме платили 1100лв. и е подновено без прекъсване. Подадохме молба в Армеец по съвет на застрахователя ни, която писмено ни бе отказана. Щетите на колата са на стойност 5600лв. Може ли да напавим нещо, поне да ни бъдат върнати парите за каското, кито сме платили, при положение, че то не е валидно при тези условия. Благодаря предварително.

 

Отговор:
Здравейте!
Ако застрахователят е огледал автомобила при сключване на застраховката и е издал протокол за оглед на автомобила, липсата на снимки сама по себе си не е достатъчно основание, за да се приеме, че застраховката не е влязла в сила. Още повече, че в случая застрахователната премия е била платена и е била приета от застрахователя без възражения. Следователно, ако отказът на застрахователя се базира единствено на липсата на снимки на автомобила към момента на сключване на застраховката, то този отказ е неоснователен и може да бъде оспорен по съдебен ред.

Консултацията е поискана от: Михаела Минчева
Заявката е подадена на Jun 5, 2013

 

Въпрос:
на 18,12,2012 претърпях птп като аз бях клиентка в едно такси ( което се движеше по път с предимсвто ) другото моторно средство не спря на знак Б2 ( стоп ) и съответно стана произшествието. бях 45 дена в болничен с диагноза флебит и тромбофлебит на десен крайник ( тази травма си остава за цял живот, защото от удара ми се разширява вената дори и да имам операция да ми я смалят лекарите ми обясниха 4е щом веднъж е била разширена пак ше се разшери ). След като ми свършиха болничните отидох до застрахователна компания Булстрад ( където е гражданската отговорност на виновния шофьор) и там ми обясника че аз трябва да отида в застрахователна компания Лев Инс. Отидох в застрахователна компания Лев Инс където подадох молба за обещетение по застраховка злополука на местата на таксиметровия щофьор. Там ми отказаха да ми покажат засрахователната полица на таксиметровия, понеже исках да я видя след отказа им за обещетение ( не съм била мъртва че да получавам пари ) Взех си всички документи и отказът им и ги подадох в застрахователна компания Булстрад където ми казаха че нямам никакви проблеми до 2 месеца най много ще имам пари в сметката. Да ама друг път в момента никой не отговаря на телефоните които са посочени а ако стане чудо някой да вдигне ме прехжърлят на друг номер. Минаха 6 месеца от катастрофата а аз сам само на 22 и съм пред нервен срив. Искам да ми кажете кой да съдя : виновният щофьор или засрахователните компании или и двата варианта и има ли шанс да спечеля делото ?

 

Отговор:
Здравейте!
Според мен, и двамата застрахователи нямат основание да не Ви изплатят застрахователно обезщетение. В такава ситуация най-удачно е искът да бъде предявен срещу застрахователя по застраховката „Гражданска отговорност“, тъй като обезщетението по тази застраховка обикновено е в по-висок размер отколкото обезщетението по другата застраховка. Освен това, в общия случай застрахователят е по-платежоспособен от виновния водач, който често се оказва, че няма достатъчно средства, за да заплати дължимото обезщетение.
Следва да имате предвид и че застрахователят по „Гражданска отговорност“ е длъжен да се произнесе по предявената от Вас претенция не по-късно от 3 месеца от датата на предявяването й.
Относно шансовете за спечелване на делото – в случай, че вината на водача на другия автомобил е безспорно установена от компетентните органи и застрахователната му полица по „Гражданска отговорност“ е била валидна към датата на ПТП-то, шансовете за успех са големи.

Консултацията е поискана от: Хеския
Заявката е подадена на Jan 9, 2013

 

Въпрос:
При сключване на договора за застраховка „Каско“, в полицата е отразено, че автомобила ми е оборудван с аларма, въпреки, че такава няма, и аз не съм заявявал, че има. На автомобила монтиран имобилайзер. При настъпване на застрахователното събитие – кражба, застрахователя отказва плащане, като се позовава на чл.207 от Кодекса за застраховането, поради липса на аларма. Прав ли е? С уважение Хеския

 

Отговор:
Здравейте!
В случай че застрахователят е огледал автомобила при сключване на застраховката и е приел да го застрахова със защитата, с която автомобилът е разполагал (имобилайзер), то не следва да отказва изплащане на застрахователното обезщетение. Ако е имал някакви забележки относно липсата на аларма, застрахователят е следвало да ги отрази писмено при сключване на застраховката или поне да Ви даде предписание да поставите аларма в определен срок. След като е подписал полицата без възражения, застрахователят не следва да се освобождава от отговорност.

Консултацията е поискана от: lordrad
Заявката е подадена на Jan 4, 2013

 

Въпрос:
Здравейте адвокат Николов и за много години!Имам следния въпрос.Пострадах при птп водачът беше осъден.Автомобила има гражданска отговорност на името на собственика на автомобила не на името на виновния водач.За тази застраховка разбрах от справка от друг застраховател, който ми извади данни за застраховката.Трябва ли ми валидна полица и откъде мога да се снабдя?Ползва ли се виновния водач от полицата гражданска отговорност сключена на името на собственика на автомобила?Мога ли да се обърна директно към гаранционния фонд за изплащане?Благодаря за вниманието!

 

Отговор:
Здравейте!
Честита нова година и на Вас!
След като автомобилът е имал валидна застраховка „Гражданска отговорност“ към датата на ПТП-то, следва да предявите претенцията си за обезщетение към застрахователя, с който е сключена застраховката. Това, че автомобилът не е бил управляван от собственика, не е пречка за предявяването на претенцията, тъй като по закон за застраховано лице се счита и водачът. При предявяването на претенцията не е необходимо да представяте самата полица, тъй като застрахователят разполага с нея.

Консултацията е поискана от: silverlight79
Заявката е подадена на Oct 30, 2012

 

Въпрос:
Здравейте, Откраднаха ми автомобила. Автомобила всъщност е на името на тъща ми, но тя го е предоставила на семейството ми за ползване като ние се задължаваме да плащаме данъците, застраховките, ремонтите, всичко. Автомобила има застраховка авто-каско в ДЗИ. Всички вноски са платени и т.н. Съобщих в полицията, след това попълних документите в ДЗИ. Обаче се оказа че шофьорската ми книжка е с изтекъл срок! Възможно ли е да откажат изплащане на щетата с мотив че по времето когато се е случила кражбата, аз съм бил неправоспособен водач? При ПТП – ясно, но при кражба? Благодаря предварително?

 

Отговор:
Здравейте!
Според мен в случая липсата на валидно свидетелство за управление на застрахования автомобил не е основание за отказ от изплащане на застрахователно обезщетение. По закон, застрахователят има право да откаже плащане, само ако неизпълнението на даденото задължение на застрахования е оказало въздействие за настъпването на събитието или поне е увеличило риска от настъпването му. Това, че сте бил неправоспособен водач в случая няма как да е улеснило извършването на кражбата или да е увеличило риска от извършването й.

Консултацията е поискана от: Павлина Найденова
Заявката е подадена на Oct 5, 2012

 

Въпрос:
Здравейте! Бих желала да ми помогнете със съвет, относно обезщетението, което искат да изплатят на сина ми за причиняване на средна телесна повреда. На 10.07.2012 синът ми (на 9год.) го блъска кола. Доказано е, че колата е карала със разумна скорост, детето се е огледало само на единия край и съотв.вината се приема, че е в него. В резултат на сблъсъка синът ми е със счупен нос, постъпва за операция и след 2дни е изписан в добро състояние (според експертиза от УНГ-Хасково). Застрахователната компания иска да се споразумеем за 1000лв. при подадена молба от нас за 6000лв. Възможно ли е да получим сумата, която сме посочили предварително или нашето искане е нереално. Благодаря Ви предварително!

 

Отговор:
Здравейте г-жо Найденова!
Доколкото разбирам, във Вашия случай е установено наличието на съпричиняване на ПТП-то от страна на детето Ви. В такива случаи дължимото обезщетение се намалява с определен процент, който зависи от степента на съпричиняване.
Относно сумата, която сте претендирали – без да съм прегледал документите по случая, не бих могъл да ви дам точно становище. Реално дължимото обезщетение зависи до голяма степен от периода на възстановяване, както и от това дали се очаква да останат някакви трайни последици от травмата на носа. Следва да имате предвид, обаче, че не сте длъжни да подписвате споразумение със застрахователя, за да Ви бъде изплатена предлаганата от него сума. Имате право да получите обезщетението и без да подписвате споразумение, като по този начин ще си запазите правото да заведете дело срещу застрахователя за доплащане на обезщетението.

Консултацията е поискана от: Генов
Заявката е подадена на Aug 9, 2012

 

Въпрос:
Здравейте адв. Николов, моят случай е следния: На 31.07 т.г. претъртях ПТП с фирмения микробус.Автомобилът е лизингов със склчена застраховка „Пълно автокаско“. Обадих се на тел. 112 и докато изкахваме КАТ, другият участник в ПТП напусна местопроизшествието. Не е съставен и заверен двустранен протокол.Застрахователната компания заведоха щета и направиха оглед, но сега отказва да обезщетение, с мотива, че няма представен Протокол от КАТ. Какво да предприема от тук нататък? Редновно са плащани лизинговите вноски и вноските по автокаското. Поздрави: К.Генов

 

Отговор:
Здравейте г-н Генов!
Липсата на Протокол за ПТП сама по себе си не е достатъчно основание за отказ от изплащане на застрахователно обезщетение. Застрахователят е имал възможност да огледа вредите по автомобила и ако те отговарят на описания от Вас механизъм на настъпване на ПТП-то, не би следвало застрахователят да отказва плащане. Още повече, че в случая неиздаването на Протокол за ПТП не е по Ваша вина. Оттук нататък можете да подадете писмено възражение до застрахователя. В случай, че възражението Ви не бъде уважено, като лизингополучател можете да предявите съдебен иск срещу застрахователя за заплащане на застрахователното обезщетение в полза на застрахованото лице (лизингодателя).

Консултацията е поискана от: Емил Стоянов
Заявката е подадена на Jul 27, 2012

 

Въпрос:
Добър ден, Имам въпрос относно давностните срокове по засртаховките каско. Имам регистрирана щета на 8 Юли 2009. Имам и официален отказ за изплащане от застрахователя с дата 24 Август 2009, заради непредставени документи. Въпросът ми е, изтекъл ли е вече давностният срок за щетата, за да мога да представя тези документи или мога да го направя до 24 Август 2012? Благодаря предварително.

 

Отговор:
Здравейте г-н Стоянов!
Давностният срок по застраховката „Каско“ е 3-годишен, считано от датата на застрахователното събитие. Ако във Вашия случай застрахователното събитие е настъпило на 08.07.2009 г. или преди тази дата, то към настоящия момент давностният срок е изтекъл. Съветвам Ви все пак да си подадете документите при застрахователя, тъй като давностният срок се отнася за предявяването на съдебен иск. Следователно е възможно, въпреки изтеклата давност, застрахователят да се съгласи да удовлетвори претенцията Ви.