Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

(+359)885 711 791

гр. София 1000, ул. "Триадица" № 5Б, ет. 1

(+359)2 986 43 17

nikolov@zastrahovan.eu

Facebook

Търси
 

Средна телесна повреда при ПТП – какво да знаем?

Адвокат Деян Николов > Обезщетение  > Средна телесна повреда при ПТП – какво да знаем?
Средна телесна повреда при ПТП – какво да знаем?
Средна телесна повреда при ПТП - какво да знаем

Какво трябва да знаем за средна телесна повреда при ПТП? За съжаление, броят на пътнотранспортните произшествия по българските пътища не намалява, а даже напротив – с всяка следваща година се увеличава. Това класира страната в челните позиции по брой пострадали хора от ПТП в Европа.

Причините за това са разнообразни – от неправилно и невнимателно шофиране до лошото състояние на пътищата в страната. Поради наличието на толкова много фактори, които увеличават шанса от ПТП, вие трябва да сте запознати какво да правите, ако попаднете в подобна ситуация.

В тази статия ще разгледам най-основните неща, което трябва да знаете, ако получите средна телесна повреда при ПТП.

Как се определя тежестта на телесната повреда след ПТП

Телесните повреди се делят на три вида според тежестта на причинените увреждания – лека, средна и тежка. Леките телесни повреди обикновено са най-видими. Те включват охлузвания и други контузии, и наранявания, при които възстановителният период обичайно трае до 30 дни, но може да бъде и по-дълъг.

Средна телесна повреда при ПТП

Често в резултат от настъпило ПТП се причинява средна телесна повреда. Тези телесни повреди имат по-сериозно и по-продължително въздействие върху здравословното състояние на пострадалия при ПТП. Тежките телесни повреди са най-сериозни и в повечето случаи остават за цял живот (например постоянна слепота с едното или двете очи, постоянна глухота, загуба на речта, детеродна неспособност и др.).

За целта на тази статия, ще разгледам средните телесни повреди по-внимателно. Съгласно Наказателния кодекс (НК), има наличие на средна телесна повреда, когато е причинено:

 • трайно отслабване на зрението или слуха;
 • трайно затруднение на движението на крайниците, на снагата или врата;
 • затруднение на речта;
 • счупване на челюст или избиване на зъби;
 • обезобразяване на лицето или на други части от тялото;
 • постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота;
 • разстройство на здравето, временно опасно за живота;
 • трайно затруднение на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност;
 • наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.

При средните телесни повреди лечението и възстановяването продължава повече от 30 дни. В зависимост от тежестта на получените травми и последиците от тях, възстановяването може да продължи няколко месеца, а в някои случаи – повече от година.

Как се определя размера на обезщетението при следна телесна повреда при ПТП

При определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди се вземат предвид редица фактори. В това число са включени:

 • възрастта на пострадалия;
 • периода на възстановяване;
 • периода на неработоспособност;
 • наличието или липсата на претърпени операции;
 • наличието или липсата на остатъчни физически последици;
 • негативните последици от инцидента в личен, социален и психологически план.

Не на последно място, е важно да се отбележи, че съгласно българското законодателство, при претърпяване на средна или тежка телесна повреда от пострадалия при ПТП, следва да се образува наказателно производство срещу виновния водач.

За да може правата и интересите на пострадалия да бъдат адекватно защитени както по наказателното производство, така и по отношение на претенцията към застрахователя за изплащане на обезщетение, е силно препоръчително пострадалият да потърси помощта на адвокат по застрахователно право София, който е специализиран в тази материя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Без коментари