Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

(+359)885 711 791

гр. София 1000, ул. "Триадица" № 5Б, ет. 1

(+359)2 986 43 17

nikolov@zastrahovan.eu

Facebook

Търси
 

„Олимпик“ вече е в ликвидация, но неяснотите за ощетените остават

Адвокат Деян Николов > Гражданска отговорност  > „Олимпик“ вече е в ликвидация, но неяснотите за ощетените остават
„Олимпик“ вече е в ликвидация, но неяснотите за ощетените остават

На 30.07.2019 г. кипърски съд постанови решение за откриване на производство по ликвидация на застрахователното дружество „Олимпик”. Това решение на съда се чакаше близо година, като с него се свързваха надеждите на хората, които имат да получават обезщетения от „Олимпик”, че най-после ще имат възможност да си получат обезщетенията. До момента, обаче, продължава да няма никаква официална информация кой ще изплаща дължимите от „Олимпик” обезщетения, кога ще започне да ги изплаща и по каква процедура. Единствената излязла официална информация до момента е, че лицата, които имат вземания към „Олимпик“ (включително за обезщетение по дадена застраховка), следва да предявят вземанията си към дружеството в срок до 27.09.2019 г., като попълнят, подпишат пред нотариус  и изпратят до българския офис на дружеството следния формуляр: https://olympicins.bg/formBG.pdf. Това се отнася само за тези лица, които все още не са предявили претенция към дружеството за своето вземане.

Всъщност единствените лица, които имат реален шанс в бъдеще да си получат дължимите обезщетения, са лицата, на които „Олимпик” дължи обезщетение по задължителните застраховки, каквито са „Гражданска отговорност” на автомобилистите и „Злополука” на пътниците в средствата за обществен превоз. Тези обезщетения са гарантирани от кипърския гаранционен фонд. Не така стои въпросът с обезщетенията по застраховка „Автокаско” и другите имуществени застраховки – тези обезщетения не са обезпечени нито от кипърския, нито от българския гаранционен фонд. Това означава, че клиентите на „Олимпик”, които имат неизплатени обезщетения по заведени щети по имуществени застраховки, могат единствено да се обърнат към самото фалирало дружество и да се надяват, че от наличното имущество на дружеството ще могат да се отделят достатъчно средства, за да им се изплатят обезщетенията. На практика, обаче, вероятността фалиралото дружество да разполага с достатъчно активи, за да се разплати с всички свои кредитори, е много минимална.

Все още няма информация и от кипърския гаранционен фонд за това кога и по какъв ред ще започне да изплаща гарантираните обезщетения по задължителните застраховки („Гражданска отговорност” на автомобилистите и „Злополука” на пътниците в средствата за обществен превоз). Миналата година излезе информация, че обезщетенията щели да се изплащат чрез българския гаранционен фонд, въз основа на някакво споразумение между гаранционните фондове от държавите-членки на ЕС. Тази информация така и не беше потвърдена, като текстът на въпросното споразумение така и не беше публикуван.

Предвид всички продължаващи и до момента неясноти, считам, че е наложително българската държава официално да изиска информация от кипърския гаранционен фонд относно сроковете и реда за изплащане на обезщетенията, които са гарантирани съгласно кипърския закон. Тази информация засяга най-вече хората, които са пострадали в катастрофи, както и близките на загинали в катастрофи, причинени от водач на застрахован в „Олимпик” автомобил. Процедурата по ликвидацията на „Олимпик” може да продължи с години, поради което не е оправдано тези хора да продължават да чакат изплащането на дължимите им обезщетения. Още повече, че правото на пострадалите при ПТП да получат дължимото от „Олимпик” обезщетение се погасява с 5-годишна давност, считано от датата на ПТП-то.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Без коментари