Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

(+359)885 711 791

гр. София 1000, ул. "Триадица" № 5Б, ет. 1

(+359)2 986 43 17

nikolov@zastrahovan.eu

Facebook

Търси
 

Защо има смисъл да водим дело срещу застраховател по имуществена застраховка?

Адвокат Деян Николов > Обезщетение  > Защо има смисъл да водим дело срещу застраховател по имуществена застраховка?
Защо има смисъл да водим дело срещу застраховател по имуществена застраховка?
дело срещу застраховател

ДЕЛО СРЕЩУ ЗАСТРАХОВАТЕЛ ЗА ПОЖАР В СГРАДА

Поводът да напиша тази статия е едно мое дело срещу застраховател, което приключи наскоро. Ставаше въпрос за изгоряла производствена сграда, заедно с машините и съоръженията в нея, като стойността на вредите възлизаше на над 140 000 лева. Сградата, както и машините и съоръженията, са били застраховани със застраховка „Имущество”, но застрахователят отказал да заплати каквото и да било обезщетение с мотива, че според него пожарът е възникнал поради късо съединение, за което, според застрахователя, е допринесло използването на нестандартни (подсилени) предпазители в електрическите табла по етажите на сградата. Застрахователят беше достигнал до този извод единствено на базата на мнението на някакъв работещ при него експерт, като беше игнорирал изцяло заключението на пожаро-техническата експертиза по досъдебното производство. Според тази експертиза, причината за пожара е палеж от неизвестен извършител, като категорично беше отхвърлена версията за късо съединение.

Когато клиентът за пръв път се свърза с мен, оставаха само няколко дни до изтичането на 3-годишния давностен срок за завеждане на дело срещу застрахователя. Каза ми, че ме е потърсил след толкова време, тъй като до този момент си мислел, че едва ли ще има успех, ако предяви съдебен иск. Така или иначе, успяхме да заведем делото малко преди изтичане на давностния срок. В хода на делото доказахме, че пожарът се дължи на палеж от неизвестен извършител и че причината не може да бъде късо съединение. На първа инстанция съдът осъди застрахователя да заплати на клиента ми малко над 60 000 лева. На втора инстанция съдът присъди още около 80 000 лева, с което справедливостта окончателно възтържествува и клиентът ми получи полагащото му се обезщетение.

Причината да ви разкажа за конкретното дело е, че този случай е типичният пример за това, че човек трябва да не се отказва да си търси правата, особено когато за претърпените вреди няма никаква вина. В крайна сметка имуществените застраховки се сключват именно за да може собственикът на застрахованото имущество да получи защита в случай, че това имущество бъде увредено.

ОТКАЗ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛ ПРИ ПОЖАР ИЛИ НАВОДНЕНИЕ

Освен пожарите, други често срещани застрахователни събития при този вид застраховки са наводненията. При наводненията, също както и при пожарите, има редица случаи, в които застрахователят отказва плащане с мотива, че застрахованият е проявил някаква небрежност или че не е взел всички необходими мерки за опазването на имуществото. При заведено дело срещу застрахователна компания, обаче, именно той трябва да може да докаже наличието на причините за неговия отказ. Освен това, застрахователят трябва да може да докаже, че именно тези обстоятелства са допринесли за настъпването на застрахователното събитие.

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПО ЗАСТРАХОВКА НА ДВИЖИМИ ВЕЩИ

При имуществените застраховки друг проблем, който се среща в практиката е, че когато, освен даденият недвижим имот, се застраховат и намиращите се в него движими вещи (например стоки, машини, съоръжения и т.н.), често се случва застрахователят да не прави опис на движимите вещи при сключването на застраховката. Затова, когато настъпи застрахователното събитие (например кражба с взлом), невинаги може да се установи какви точно са били конкретните вещи, които са били обект на застраховката. Това може да създаде трудности както във връзка с получаването на обезщетение за тези вещи, така и във връзка с тяхното оценяване. Ето защо е препоръчително, при сключването на застраховката, собственикът да поиска да бъде изготвен опис на движимите вещи или поне да се увери, че в застрахователния договор е изрично записано, че обект на застраховката са всички намиращи се в имота (сградата) движими вещи. Също така е важно собственикът да пази документите, въз основа на които е придобил съответните вещи (договор, фактури и т.н.), за да може при необходимост да докаже правото си на собственост и евентуално стойността на вещите при закупуването им.

Като цяло, „подводните камъни” при имуществените застраховки могат да бъдат най-различни. Затова е важно още преди сключването на застраховката за своето имущество, собственикът да поиска от застрахователя да му предостави Общите условия по тази застраховка, за да може да се запознае с тях и едва тогава да прецени дали да сключи застраховката. И не на последно място, ако Вашият застраховател е отказал да Ви изплати обезщетение във връзка със застрахованото имущество, не бързайте да се отказвате да си търсите правата. На първо време, можете поне да се консултирате с адвокат по застрахователно право относно това дали застрахователят основателно е отказал плащането или не.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Без коментари