Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

(+359)885 711 791

гр. София 1000, ул. "Триадица" № 5Б, ет. 1

(+359)2 986 43 17

nikolov@zastrahovan.eu

Facebook

Търси
 

Допълнителна компенсация за пострадали при катастрофа лица

Адвокат Деян Николов > Гражданска отговорност  > Допълнителна компенсация за пострадали при катастрофа лица
Допълнителна компенсация за пострадали при катастрофа лица
допълнително обезщетение

В практиката се срещат случаи, при които пострадалото при ПТП лице получава обезщетение по застраховката „Гражданска отговорност” за претърпените от него физически травми, но впоследствие настъпва влошаване в здравословното му състояние (например получено скъсяване или ампутация на крайник; подмяна на става; инфекции или други усложнения, които налагат нови операции; гръбначни изкривявания и т.н.). В такива случаи изниква въпросът дали това лице има право на допълнително обезщетение по застраховката „Гражданска отговорност”, особено ако вече полученото обезщетение е изплатено въз основа на извънсъдебно споразумение със застрахователя или на съдебно решение.

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ЕКСЦЕС ВСЛЕДСТВИЕ НА ПТП

В съдебната практика е прието, че ако настъпи влошаване на здравословното състояние на пострадалия в сравнение със състоянието, при което е определено вече изплатеното му обезщетение, то ще му се дължи ново обезщетение за самото влошаване, но само ако то се намира в причинна връзка с телесните увреждания от катастрофата, а не се дължи на други фактори и причини. Важна предпоставка за правото на допълнително обезщетение е и влошаването на здравословното състояние да не е било предвидено и съобразено при определянето на първоначалното обезщетение от съда в съдебното решение или съответно от застрахователя в извънсъдебното споразумение. Допълнителното обезщетение покрива както неимуществените вреди, изразяващи се в болките и страданията в резултат от влошаването на състоянието (ексцеса), така и имуществените вреди (заплатените разходи за лечението, касаещо влошеното състояние).

ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА НОВООТКРИТИ УВРЕЖДАНИЯ ВСЛЕДСТВИЕ НА КАТАСТРОФА

Пострадалият ще има право на допълнително обезщетение и в случаите, когато след като е получил първоначалното обезщетение, са му били открити и други увреждания, които също са резултат от претърпяното ПТП. В практиката има редица случаи, в които при първоначалните медицински прегледи на пострадалия, не са били установени всички травми, които са причинени от катастрофата, като едва след като пострадалият вече е получил обезщетение от застрахователя, му откриват още увреждания (например фрактури на ребра или прешлени, дискови хернии и т.н.) или му поставят нови диагнози във връзка с претърпяното ПТП. В такива случаи тъй като по-късно установените увреждания не са били предмет на вече подписаното със застрахователя споразумение или на постановеното от съда решение, за тях се дължи допълнително обезщетение.

Важно е да се отбележи и че правото на обезщетение поради влошаване на здравословното състояние (ексцес) не отпада дори и когато пострадалият е подписал споразумение със застрахователя, в което има изрична клауза, с която пострадалият се отказва от всякакви претенции за в бъдеще към застрахователя, включително и за евентуално бъдещо влошаване на състоянието му. Това е така, защото предварителният отказ от обезщетение, направен преди да са настъпили вредите, е недействителен и няма погасителен ефект спрямо бъдещото право на обезщетение. Същото се отнася и за случаите, когато поради сключеното със застрахователя извънсъдебно споразумение, пострадалият е направил и отказ от иск по вече образувано съдебно дело срещу застрахователя. Отказът от иск обхваща само вредите, които са били предмет на делото, т.е. тези, които са били настъпили и са били известни към момента на завеждане на делото. Отказът от иск, обаче, не би могло да обхваща и вредите, които ще настъпят в бъдеще.

Ако Вашият случай попада сред посочените по-горе хипотези, препоръчително е, на първо време, да се обърнете за консултация към адвокат, специалист по застрахователни дела, за да може да се направи компетентна преценка на основанията за предявяване на претенция за заплащане на допълнително застрахователно обезщетение.

БЕЗПЛАТНА ЮРИДИЧЕСКА ПРИЕМНА – Записванията продължават до 31 май 2024 г.

Ако при катастрофа сте претърпели средна или тежка телесна повреда, или Ваш близък е загинал, и имате въпроси във връзка с Вашите права, можете да се запишете на посочените по-долу телефони за лична консултация с адв. Деян Николов.

Консултациите ще бъдат предоставени безплатно, на основание чл. 38, ал. 1 от Закона за адвокатурата.

Телефони за записвания: 02 / 986 43 17; 0885 / 711 791
Адрес: гр. София 1000, ул. „Триадица” № 5Б, ет. 1
Е-mail: nikolov@zastrahovan.eu
Адв. Деян Николов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 коментара

 • Анна Илиева
  Отговор 26.04.2016 в 18:12

  Здравейте адвокат Николов. Случая е следния: През месец 11.2011 г. в Унгария, настъпва ПТП. Две теглещи се МПС с българска регистрация се удрят челно в чуждестранен ТИР. Теглещия водач, в последния момент избягва удара, но понеже се теглят с твърда връзка, задния водач реално не може да направи нищо и последва удар при който той умира. Делото мина на три инстанции в Унгария и имаме осъдителна присъда за водача който тегли.
  Та питането ми е следното: Решили сме /наследниците на починалия/ да заведем гр. дело срещу българския застраховател, обаче не знаем дали българския съд ще признае унгарската присъда, защото знаем , че българските наказателни присъди ги признава. Ако ги признава има ли някаква процедура преди това или си е стандартно дело.
  Благодаря Ви предварително.

 • Елена Митусис
  Отговор 17.03.2016 в 9:11

  Здравейте,мои близки изпаднаха в следната ситуация – претърпяха ПТП в Унгария – румънско ПС ги удря отзад, като вината, съгласно протокола на полицията, не е на моите близки. Няма пострадали лица, но колата е тотално увредена и в последствие бракувана.
  Обърнахме се към международния представител на румънската застрахователната компания на виновното лице и заведохме претенция.
  Осем месеца по-късно се оказа, че румънската застрахователната компания на виновното лице фалира и почти година от инцидента международния представител ни уведоми, че не може да направи нищо повече по въпроса.
  В момента водим кореспонденция с Румънския гаранционен фонд и те изискват от нас застрахователната полица на виновния водач.
  Въпросът ми е задължително ли е потърпевшото лице да разполата с такава полица или копие от нея, за да бъде уважена претенцията му.
  И може ли липсата на такава да послужи като основание за отказ.
  С уважение: Е. Митусис