Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

(+359)885 711 791

гр. София 1000, ул. "Триадица" № 5Б, ет. 1

(+359)2 986 43 17

nikolov@zastrahovan.eu

Facebook

Търси
 

Въпроси и Отговори стр.4

Адвокат Деян Николов > Въпроси и Отговори > Въпроси и Отговори стр.4

<< Предишни страници | Следващи страници >>

<< стр.1<< стр.2<< стр.3стр.5 >>стр.6 >>стр.7 >>

Консултацията е поискана от: Казарина
Заявката е подадена на Feb 17, 2011

 

Въпрос:
Здравейте адвокат Николов! На 17.01.2010г. моят брат , заедно със съпругата си загинаха в ПТП по вина на турски шофьор на тир. С тях в колата беше и 2 годишната им дъщеря, която по чудо оцеля и сега е на моите попечителски грижи. Имаме съдебно решение от 12.06.2010г. с което шофьора е осъден на 5 години условно и обезщетения , които да изплати на детето и на родителите на загиналите. Имаше споразумение , което подписахме , водени от адвокат ни. В момента все още не получаваме присъдените суми, защото не можем да се съгласим със сумите , които НББАЗ определя за смърта на двама млади родители на едно малко дете. Те са в пъти по – ниски от това, което съда е отсъдил. Изглежда, че нищо не може да принуди застрахователя, който е в Турция, защото писахме и до него, но той не отговори, както и НББАЗ , да бъде изплатено това, което съда е отсъдил. А какво да говорим за лихвите , които текат вече повече от година. Много моля за Вашия съвет! Как да си получим това, което съда е отсъдил? благодаря!

 

Отговор:
Здравейте, Действително застрахователят и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) не са обвързани от размерите на обезщетенията при ПТП, посочени в съдебното решение по наказателното дело, тъй като с това решение е осъден само шофьорът. За съжаление в закона има празнота отнооно разрешението на подобни казуси, а съдебната практика е противоречива. Съветвам Ви, в случай, че получите от НББАЗ определената от него сума без да подписвате споразумение с бюрото, да предявите иск срещу турския застраховател за неизплатената част от обезщетенията. Ако се стигне до съдебно дело срещу турския застраховател, обаче, трябва да имате предвид, че делото следва да бъде заведено в Турция.

Консултацията е поискана от: gaidar60
Заявката е подадена на May 3, 2011

 

Въпрос:
Здравейте, моят случай е следният: Преди година претърпях ПТП, при което виновен бе неправоспособен „водач“, с алкохол с над 3 промила, избягал от ПТП. Алкохола е изчислен след кръвна проба, дадена след като полицията го издири и задържа. За щастие не съм пострадала, само автомобилът ми (Пежо 307 – 2004 г.), но щетите по него са значителни. Нямам пълно автокаско, само ГО. Изплатена ми е много малка част от реалните щети. Имаше досъдебно производство, при което се направи тройна техническа експертиза на автомобила и се установи щета на стойност около 14000 лв. От застрахователя на виновния автомобил получих 4800 лв. Представих оригинални документи за цената на автомобила (закупен от Германия), оферта от сервиза на Пежо и предявих паралелен иск за разликата от устновената при ДП стойност на щетата. Имаше първо дело, което бе отложено, заради свидетел, който не се яви, но разбрах от адвоката на виновника, че пледира да си искам обезщетението от застрахователя, а не от причинителя на ПТП-то. Също така разбрах, че съдията иска бързо приключване на делото, но на мен никой не ми е предложил каквото и да е споразумение. Адвокатът ми твърди, че съдията най-вероятно ще отсъди това обезщетение да го плати виновника, тъй като преди делото неговият адвокат спомена, че се признава за виновен, но аз вече се съмнявам в това. Всъщност въпросът ми е : как и от кого да си възстановя реалните щети по автомобила. Благодаря Ви!

Отговор:
Здравейте! В случаите, когато застрахователят по „Гражданска отговорност“ изплаща по-ниско обезщетение от реално дължимото, винаги е по-добре за разликата да се заведе дело директно срещу застрахователя, а не срещу виновния водач. Това е така, защото в повечето случаи виновният водач не разполага с достатъчно имущество, от което пострадалият да си получи обезщетението, което съдът ще присъди. Доколкото разбирам Вашето дело е заведено само срещу виновния водач. Ако е така, по това дело осъден може да бъде само виновният водач, тъй като искът не е предявен срещу застрахователя. Ако считате, че виновният водач няма да разполага с достатъчно средства, за да заплати сумата, за която го съдите, можете, преди приключване на делото на първа инстанция, да се откажете от иска си срещу него и да поискате от съда на негово място да конституира застрахователя като ответник. Така делото ще продължи само срещу застрахователя и ще имате сигурност, че ще си получите обезщетението, което съдът евентуално ще присъди във Ваша полза.

Консултацията е поискана от: nanio_pz
Заявката е подадена на Apr 22, 2011

 

Въпрос:
Здравеите г-н Николов.Искам да попитам вашето мнение за моят случаи,на дата 07.03.2009г претарпях ПТП в което ме удариха и колата ми излезе от пътя и удари една баба и тя е с средна телесна повреда а с другич водач ни осъди съда на 4м без книжка и 1000лв глоба и до тук добре но след две години ми идва известие ча аз не съм имал застраховка по това време а аз имах такава но след тези две години аз незная каде е.Застраховката ми беше на разсрочено плаштане и те казват че не съм си внесъл пследната вноска която е решавашта и се отказват от мен и аз немога да докажа че съм имал такава заштото съм ч хвърлил заштото никои не ми е казал че трябва да я пазя.Но на ПТП то аз си я показах и полицията каза че сичко е както трябва. Благодаря предварително за вниманието ви.

 

Отговор:
Здравейте, По закон неплащането на последната вноска от застрахователната премия не е достатъчно основание, за да се счита полицата за невалидна. При неплащане на вноска по застраховката, застрахователят трябва да Ви изпрати изрично уведомление, че упражнява правото си да прекрати застрахователния договор. Освен това, в Гаранционния фонд се поддържа регистър с данните на застрахователните полици по застраховка „Гражданска отговорност“. Можете да подадете молба до Гаранционния фонд да Ви издаде справка по регистрационния номер на автомобила относно това дали Вашата полица е била валидна към датата на ПТП-то. Ако от справката се установи, че полицата Ви е била валидна, можете да я използвате като доказателство. В Протокола за ПТП, ако го пазите, също би следвало да е отбелязано дали сте имал валидна полица към онзи момент.

Консултацията е поискана от: Евгения Чолакова
Заявката е подадена на Apr 19, 2011

 

Въпрос:
Г-Н Николов ,моля за Вашият съвет.На 25.10.2010 г. претърпяхме тежко пътно транспортно произшествия съссобственият си автомобил.Сигнализирахме Кат Плевен и беше сътавен акт на виновното лице,след което представихме необходимети документи в застрахователната компания където ние застраховен автомобила,направен беше оглед от техен оценител и всичко необходимо.До тук добре .При наше запитване на застрахователят до къде е стигнала процедурата те ни отговарят,че нямали отговор и най добре е ние да проверим в Кат гр.Плевен .Правихме и тоя опит на КАТ казват,че застрахователят може да получи само отговор нищо ,че ние сме страна по случая.Имали срок,в който застрахователят трябва да ни даде отговор и кога ще може да си получим обещетнието.Застраховката ние само „Гражданска отговорност“.

 

Отговор:
Здравейте, Доколкото разбирам Вие сте се обърнали към Вашия застраховател по застраховка „Гражданска отговорност“. При тази застраховка, обаче, обезщетение може да се търси само от застрахователя на виновния за ПТП-то водач. Следователно, след като нямате и застраховка „Каско“ при Вашия застраховател, той няма основание да Ви изплати обезщетение. Съветвам Ви да проверите в Протокола за ПТП данните за застраховката „Гражданска отговорност“ на другия автомобил и да предявите претенцията си за изплащане на обезщетение пред застрахователя, при когото е сключена.

Консултацията е поискана от: Радо
Заявката е подадена на Apr 11, 2011

 

Въпрос:
Здравейте адв.Николов, моят казус е следният: през 2010г. ми бе открадната мини фадрома. Техниката е закупена на лизинг. ЗК Лев Инс направиха няколко поредни отказа за изплащане на обезщетението. Единият от отказите беше, защото не съм предоставил голям регистрационен талон на ЗК (самата машина няма регистрация в кат, защото такава не се изисква). В пореден отказ Лев Инс изтъкват като аргумен неналичието на алармена система. Дали това може да издържи пред съда? Факт обаче е, че три поредни години(от закупуването на техниката) застраховката каско е правена в лев инс, всяка година е правена маркировка и никой до момента не беше споменал за изискване да има аларма. Същевременно са прибирали парите които съм им плащал. И още нещо – не съм подписвал общите им условия – може ли лизингодателя да ги е подписал вместо мен?

 

Отговор:
Здравейте, Съгласно закона, Общите условия към сключената застраховка не могат да съдържат изисквания към застрахования, за които съществува правна или фактическа пречка да бъдат изпълнени. В случая, според мен, непредставянето на голям талон за регистрацията на фадромата не може да бъде основание за отказа на застрахователя. Относно допълнителната аларма – застрахователите често посочват липсата на такава като основание за отказа си да изплатят обезщетение. Според мен, обаче, ако в полицата изрично е посочено, че застраховката покрива и риска „кражба“, липсата на допълнителна аларма също не може да бъде основание за отказ.
По отношение на Общите условия – обикновено в застрахователната полица има текст, че застрахованият с подписа си върху нея се съгласява и приема и Общите условия. Така се счита, че застрахованият се е запознал с Общите условия, въпреки че на практика в много случаи не е така. Във Вашия случай най-вероятно лизингодателят не се е подписвал отделно под Общите условия, а само под самата полица, където почти сигурно има такъв текст. Неговият подпис е достатъчен, тъй като, независимо, че на практика Вие сте внасяли вноските по застрахователната премия, лизингодателят е застрахованото лице, понеже е собственик на автомобила.

Консултацията е поискана от: young.killer
Заявката е подадена на Apr 11, 2011

 

Въпрос:
Добър ден адв. Николов, видях подобен проблем в зададените въпроси но все пак реших да се консултирам. Преди няколко месеца претърпях ПТП в което аз бях виновен колата ми е нова на лизинг. Незнам дали от стреса от това цхе бях на кафета и цигари само но при проверката за алкохол с „дрегер“ ми показа 0.08 което според мен е минимална проба и не знаех, че ще имам такива проблеми след това. При едно голямо лутане, писане на жалби в различни институций които бяха препращани или един вид бягане от задължения поне според мен молабата за изплащане на щета бе отхвърлена и придивен иск за 2000 лева щети на др участник в птп-то. Въпросът ми е, при завеждане на дело каква е вероятността да спечеля. Благодаря предварително.

 

Отговор:
Здравейте, Предполагам, че отказът на застрахователя се е базирал единствено на пробата за алкохол. Според мен, за да бъде основателен този отказ, трябва в Общите условия към застрахователната полица изрично да е посочено, че застрахователят има право да откаже да изплати обезщетение при наличието на проба за алкохол над 0.00 %. Освен това, трябва да е налице доказана причинна връзка между съдържанието алкохол в кръвта Ви и настъпването на ПТП-то. Ако в евентуалното съдебно дело застрахователят не успее да докаже такава причинна връзка, то най-вероятно съдът ще отмени отказа.

Консултацията е поискана от: П. Петков
Заявката е подадена на Apr 8, 2011

 

Въпрос:
На 17.03.2011г станах участник в ПТП, за което не съм виновен. Съгласно чл.174 ал.1 от ЗДП допустимата норма алкохол е 0,5 промила. В моя случай въпреки , че не съм употребил алкохол или друго упойващо средство апаратът отчете 0,12 промила, което е записано в Протокол за ПТП. Това е далеч под допустимите норми по закон, но ЗАД “Алианц България” отказва да изплати щетите по застраховка Каско позовавайки се на чл.5 от ЗДП. Съгласно чл.174 ал.1 от ЗДП допустимата норма алкохол е 0,5 промила. Моля да ми обясните мотивите на ЗАД и какво бих могъл да направя, за да потърся правата си, като вземете предвид и факта, че не съм виновен за станалото ПТП. Багодаря предварително за съдействието. П. Петков

 

Отговор:
Здравейте, Нарушението на чл. 5 от Закона за движението по пътищата само по себе си не е достатъчно основание за постановяване на отказ по заведената щета. За да бъде основателен отказът, трябва да е налице пряка причинна връзка между нарушението на посочената законова разпоредба и настъпването на ПТП-то. След като нямате вина за настъпване на ПТП-то, според мен този отказ не е обоснован. Съветвам Ви първо да подадете писмено възражение до застрахователя срещу постановения отказ. В случай, че застрахователят потвърди отказа си, можете да си потърсите правата по съдебен ред.

Консултацията е поискана от: maia demireva
Заявката е подадена на Apr 4, 2011

 

Въпрос:
Здравейте!Бих искала да попитам както много други хора,как бих могла да се справя и изобщо бих ли могла със следното:на 22.05.2008г претърпях ПТП с автомобила си,които в съответната ситуация се запали и изгоря на 100%.След всичко това започнах всячески да търся правата си по пълното каско!Както може би се досещате не е никак лесно,но най-голямото ми затруднени изкочи когато застрахователя(Bul Ins) отказа да заплати сумата по щетата,основавайки се на факта,че колата е била с АГУ,чийто паспорт,документи и всичко изгоряха заедно с автомобила.Аз от своя страна съм закупила колата от човек с които нямам никаква вразка и няма как да им предоставя копие от прегледа на АГУ защото не знам каде е минат(не сам обарнала внимание защото датата на следващия преглед беше Септември месец същата година).Исках да ги съдя,но те отказваха да ми върнат всички документи които бях представила до момента заедно с оригиналите на полиците по застраховката.След много време и спорове днес получих някакви копия на документи но не и оригиналните полици,като обяснението беше че такива няма.Искаха да се разпиша на лист които беше копие от големия талон на колата и да напиша че съм взела оригиналите на документите по мое съгласие,тогава попитах отново за въпросните бланки но ми се повтаряше само че такива няма и няма как да си ги получа.Както може би знаете без тях няма как да подам съдебен иск и наистина вече се питам и за това се обръщам и към вас като питам „какво да правя“ защото без тях няма как да направя нищо.Имам документи от пожарна и полиция че колата се е възпламенила заради късо съединение в ел.инсталацията имам документ за ГТП имам снимки на колата които и те имат и там на тях АГУ не е снимана защото в техния сервиз колата беше 3 дни уж за да разберат и те какво е станало и когато си я взехме за да я снимаме както те пожелаха за да изчисляват размера на щетата въпросната АГУ беше демонтирана и вече я нямаше(не знаем къде отиде не получихме и обяснение а тя беще инжекцион и си я искахме защото само тя беше здрава).Според вас има ли смисал да се занимавам още с това защото мисля че след като днес ми беше отказано да си получа полиците мисял че нямам вече шанс.Благодаря предварително за отделеното внимание.Приятен и успешен ден.

 

Отговор:
Здравейте, Определено смятам, че има смисъл да си търсите правата по съдебен ред. На първо място, за завеждането на дело не са Ви необходими оригиналните документи. Може да се представят и копия, заверени от адвоката „Вярно с оригинала“ и ако другата страна не ги оспори, съдът ги приема. Освен това, липсата на документи за АГУ сама по себе си не е основание за отказ на застрахователя, дори и това изрично да е записано в Общите условия на застраховката. Законът изисква да има пряка връзка между непредставянето на съответния документ и настъпването на застрахователното събитие (пожара). Следователно, ако в случая пожарът не е тръгнал от АГУ, отказът не би бил основателен и най-вероятно ще бъде отменен от съда. Не на последно място, трябва да имате предвид, че давността за завеждане на дело по застраховките „Каско“ е 3-годишна. Това означава, че във Вашия случай давността изтича на 22.05.2011 г.

Консултацията е поискана от: toshinho
Заявката е подадена на Mar 27, 2011

 

Въпрос:
Здравйте, лекият ми автомобил претърпя лека щета, и след като застрахователят го огледа, ми каза че след 10 дена ще си получа обезщетението. Тъй като минаха около 4 месеца, и аз все още не съм ходил до офиса им, има ли някакъв срок, след който обезщетението отпада и не се изплаща?

 

Отговор:
Здравейте, Поначало давността за застрахователното обезщетение по застраховка „Каско“ е 3 години, считано от датата на застрахователното събитие. Следователно няма пречка да Ви изплатят обезщетението. Съветвам Ви да проверите на какво се дължи забавянето по Вашата щета, тъй като застрахователят е следвало да изплати обезщетението в 15-дневен срок от датата, на която сте му представили всички необходими документи.

Консултацията е поискана от: mimi
Заявката е подадена на Mar 24, 2011

 

Въпрос:
Здравейте,преди 1 г. и 9 месеца /юни 2009г./ съпругът ми прави леко ПТП излиза от малка уличка и леко се удрят с едно такси. Щетите са леки/козметични.Когато идва КАТ при проверка установява, че шофьорската книжка на съпругът ми е изтекла преди 6 дни. Съставя му акт и съпругът ми си плаща глобата и веднага отиде да си поднови книжката.Случаят беше забравен до днес 1г.и 10 м. по-късно когато получихме Регрес от КЗ „Български имоти“, че съпругът ми дължи 970.00 лв. на застрахователя изплатил застраховката. Ние незнаем колко наистина е щетата/няма никакви доказателства/, а пък и от тогава минаха почти 2 години. Как да постъпим?

 

Отговор:
Здравейте, Съгласно закона, когато причинилият ПТП-то водач на автомобил не е имал валидно свидетелство за управление към датата на ПТП-то, неговият застраховател по застраховка „Гражданска отговорност“ има право на регресен иск срещу него за сумата, която е изплатил на увредените лица. В случая Ви съветвам да подадете до застрахователя писмен отговор на регресната покана, с който да поискате да Ви бъдат представени доказателства за това че претендираната сума е била изплатена на собственика на таксито, както и за методиката, по които е изчислена тази сума.

Консултацията е поискана от: Христо
Заявката е подадена на Mar 8, 2011

 

Въпрос:
Здравейте г-н Николов,искрено се радвам че има хора като вас да ни помагат в такива ситуации! Проблемът ми е следният-на 11.01.2011г. бях блъснат в спряло положение от друг автомобил на паркинг.След като уведомихме КАТ и съставихме двустранен протокол който беше предоставен на БУЛ ИНС както му е реда,ми се обадиха от офиса на 4.02.2011г за да ми кажат,че трябва да получат молба от виновния,че се признава за виновен,понеже бил написал в протокола,че поради някаква си дупка колата му хлопнала и ме блъснал.Мен неговото оправдание не ме интересува и затова не съм се месил какво ще пише в забележката.Да вметна само че дупки е нямало просто леки неравности.Както и да е,човека написа тази молба в случея че се признава за виновен както искаха от „БУЛ ИНС“ След още две седмици се допитах,защо не ми е изплатена щетата,в отговор получих ,че проблем няма въпрос на време било.Днес 8 март 2011г се свързах с офиса им по ликвидация и ми казаха 1-во за проблема с молбата от виновния,2-ро протокола не бил написан правилно но въпреки това за сега нямало проблем.Тогава зададох въпрос: Колко да чакам още да ми бъде изплатена щетата? В отговор: Ако има проблем ние ще се свържем с вас,лек ден ви желая! И така искам да ви помоля за съвет как да процедирам,вариант ли е с дело?Мисля че няма проблем откъм моя страна.Мерси!

 

Отговор:
Здравейте, Щом като други допълнителни документи не Ви е искал, застрахователят е следвало да се произнесе по щетата в 15-дневен срок след като сте представили молбата на виновния водач. Явно този срок вече е изтекъл, което Ви дава право да сезирате Комисията за финансов надзор, която има правомощията да наложи санкция на застрахователя заради забавянето. Ако и след намесата на Комисията за финансов надзор, застрахователят не удовлетвори претенцията Ви, единствената възможност да си защитите правата ще бъде завеждането на дело срещу застрахователя.

Консултацията е поискана от: Мартин
Заявката е подадена на Mar 2, 2011

 

Въпрос:
Здравейте, Наскоро майка ми по случайност откри документ от който разбираме, че нейната майка преди да почине си е направила застраховка живот. Майка ми до сега (преди да намерим въпросния документ), не е знаела за тази застраховка. От документа се разбира, че са внасяне на време и всички вноски по застраховката. Това става (вноските) за периода 1994-1999год. Като в документа, за наследници е посочена майка ми. На самия документ на гърба му има условия, за сключване на договора. Като една от точките е че застрахователната агенция, се задължава при смърт на застрахования да изплати олихвената сума към момента на наследниците. Обаче тъй като от смъртта на баба ми (майката на майка ми) са минали повече от 5 години, (понеже както споменах по-горе случайно сега намираме документа) а по закон такива застраховки имали ‘давност’ 5 години. Но в случая ние не сме знаели, че има изобщо такава застраховка, възможно ли е нещо да се направи ? Не би ли трябвало застрахователната агенция да била длъжна да ни изпрати призовка или известие че майка ми наследява сумата от застраховката на майка си? Проверихме дали агенцията все още съществува и се оказва, че тя още функционира, обадихме се и се оказва че всичките данни – че баба ми има застраховка, че майка ми е наследница са налице, но са изтекли 5те години ‘давност’ и сме загубили правата си. Естествено, ако сме били уведомени, че изобщо има някаква застраховка и че майка ми я наследява, нямаше да се достигне до тук. Въпроса ми е възможно ли е да се направи нещо, примерно да се стига до съд и имали някакъв шанс да е в наша полза. Благодаря Ви.

 

Отговор:
Здравейте, Действително, по закон, давностният срок при застраховка „Живот“ е 5-годишен, като започва да тече от датата на настъпване на застрахователното събитие. За съжаление, в закона не е предвидена възможност давността да започне да тече след узнаването за застраховката от страна на наследниците. Явно застрахователят се е възползвал от това, че не сте знаели за сключената застраховка. Според мен в случая не е налице правно основание за завеждане на дело, тъй като съдът не би уважил предявения иск поради изтеклата давност.

Консултацията е поискана от: kalin pra
Заявката е подадена на Mar 1, 2011

 

Въпрос:
Автокасо на кола на стойност 50 000 лв. Случай: Удар в бордюр от който последват щети за 7000 лв. 1. При настъпването на застрахователното събитие, веднага телефонирам на телефон 112 и 166 от където ми заявяват, че не могат да дойдат щом няма пострадали и колата е в движение. От МВР получавам документ за това позвъняване; 2. Обаждане до мобилна група на застрахователя, оказва се, че телефоните са сменени. Имам разпечатка за това, че съм звънял на първоначално предоставените телефони; 3. Застрахователя отказва да заплати настъпилите щети? (към момента… в момента имам жалба до Надзорния им съвет, който вероятно няма да промени решението на инспекторите си) Изход: КЗП или Искова молба до РС Всъщност имам ли основание да смятам, че застрахователя дължи обезщетение в този случай?

 

Отговор:
Здравейте, Предполагам, че отказът на застрахователя се основава на липсата на достатъчно доказателства за обстоятелствата, при които е настъпило застрахователното събитие. Ако възражението Ви за преразглеждане на щетата не бъде уважено, единствената възможност да си получите обезщетението е да заведете дело срещу застрахователя. В делото ще трябва да можете да докажете, че вредите по автомобила са настъпили при обстоятелствата, които сте декларирал пред застрахователя. За целта ще трябва да бъде поискана автотехническа експертиза, с която вещото лице да потвърди декларираните от Вас обстоятелства, касаещи настъпването на ПТП-то.

Консултацията е поискана от: pharma
Заявката е подадена на Feb 25, 2011

 

Въпрос:
Здравейте, След ПТП с пешеходец със смътен случай веднага е заведена щета по автокаско която към настоящият момент е изплатена. Застрахователната полица е комбинирана АК и ГО към един застраховател. Не е обявявано друго – неимуществени щени не са обявявани специално. В момента тече наказателно дело в което е предявен граждански иск. Трябва ли да информираме застрахователя за предявеният иск в наказателното дело, има ли срок и ако да какво ще се случи след изпускането му, тъй като е минала 1 година от иска, делото не е приключило. Обявяването на щетата по АК важи ли като обявяване по ГО. Благодаря предварително

 

Отговор:
Здравейте, По закон в 7-дневен срок от датата на застрахователното събитие застрахованият е длъжен да уведоми застрахователя си по застраховка „Гражданска отговорност“ за неговото настъпване. Когато срешу застрахования са предявени искове от увредените лица, застрахованият е длъжен да уведоми застрахователя също и за предявените искове. Този срок също е 7-дневен – считано от датата, на която застрахованият е узнал за предявените срещу него искове. Неспазването на този срок дава правно основание на застрахователя впоследствие да предяви регресен иск срещу застрахования за заплащане на лихвата върху застрахователното обезщетение, считано от датата на застрахователното събитие до датата, на която застрахователят, макар и със закъснение, е бил уведомен. Тази лихва, обаче, може да бъде искана от застрахования, само ако застрахователят я е платил на увредените лица. Следователно, независимо, че срокът във Вашия случай е изпуснат, имате интерес дори и сега да уведомите застрахователя си за наказателното дело, за да спре да се натрупва тази лихва, която евентуално може да бъде поискана от вас.

Консултацията е поискана от: vgf
Заявката е подадена на Feb 17, 2011

 

Въпрос:
Здаравейте и поздрави за благородната инициатива! Моят случай е следния- собственик съм на автомобил, който е паркиран бред блока, няма платена валидна гражданска отговорност и не е минавала ГТП за тази година. Има платен само данък. Колата е обявена за продажба. За нещастие скоро в нея се „спря“ луксозен автомобил с редовни документи и пълно „каско“. Дошлите на оглед и описващи щетите служители на застрахователната компания (каското на другия автомобил) ми обясниха, че тяхната компания ще предяви иск към мен за покриване на щетите на застахованият автомобил+ разходите по делото. Редно ли е аз да заплатя щетите по другият автомобил при положение, че нямам никаква вина за случилото се, дори не съм присъствал на ПТП-то. Как се процедира в такива случаи?

 

Отговор:
Здравейте, Застрахователят по застраховка „Каско“ има право да претендира възстановяване на платеното застрахователно обезщетение от причинителя на вредите по застрахования при него автомобил. В случая, доколкото разбирам, Вашият автомобил е бил ударен от другия автомобил, докато е бил паркиран. При това положение, застрахователят на другия автомобил не би следвало да претендира от Вас възстановяване на платеното от него обезщетение. Ако все пак застрахователят предяви регресен иск към Вас, можете да възразите писмено пред него, че не дължите претендираната сума. В този случай, застрахователят може да предяви иска си срещу Вас по съдебен ред. В евентуалното дело ако застрахователят не успее да докаже, че имате вина за ПТП-то, искът му ще бъде отхвърлен.

Консултацията е поискана от: Евгени Коларов
Заявката е подадена на Feb 12, 2011

 

Въпрос:
Здравейте..на 09.02.2011г сключвам ГО на мотоциклета ми и на 10.02.2011г претърпявам ПТП не по моя вина с нанесени имуществени и неимуществени вреди. Когато отидох при застрахователие на виновния те казаха че съм бил направил ГО със задна дата и най вероятно ще ми откажат обезщетение. Как да постъпя в този случай?

 

Отговор:
Здравейте, Валидността на Вашата застраховка „Гражданска отговорност“ няма никакво значение за изплащането на застрахователно обезщетение от застрахователя на виновния за ПТП-то водач. Като пострадало лице имате право да претендирате обезщетение от застрахователя на виновния водач, независимо дали самият Вие сте имал сключена застраховка „Гражданска отговорност“ към датата на ПТП-то. В случай, че все пак Ви бъде отказано изплащането на застрахователно обезщетение, можете първо да подадете възражение до застрахователя. Ако възражението Ви не бъде уважено, можете да заведете дело срещу застрахователя.

Консултацията е поискана от: Dimova
Заявката е подадена на Feb 8, 2011

 

Въпрос:
Здравйте, адвокат Николов! Имам нужда от вашия съвет: Преди около месец, баща ми, бе блъснат от водач на лизингов автомобил / доколкото съм запозната- служебен, с автокаско/.Съставен бе протокол за ПТП, но не от КАТ, а в ЗК на виновния за ПТП водач. Личния автомобил на баща ми има ГО към друга застрахователна компания, но няма автокаско. Щетите, които бяха нанесени, възлизат на по- голяма стойност, спрямо изплатеното обезщетение от ЗК Дженерали, с което не сме съгласни. Сумата, която му бе изплатена, не покрива дори козметичния ремонт на автомобила, въпреки ,че бе направен обстоен оглед и протокол на нанесените материални щети. Има ли процедура, в която да обжалваме изплатеното обезщетение от застрахователната компания на водача, виновен за ПТП? И какъв е срока за възражение от този тип? Благодаря Ви предварително!

 

Отговор:
Здравейте, В случая можете да подадете възражение за доплащане до застрахователя на виновния водач. Поначало няма срок за подаването на такова възражение. В случай, че застрахователят по застраховката „Гражданска отговорност“ на виновния водач не уважи Вашето възражение, можете в рамките на 5-годишния давностен срок да заведето дело срещу него за заплащане на разликата до реалния размер на обезщетението.

Консултацията е поискана от: Щерева
Заявката е подадена на Jan 28, 2011

 

Въпрос:
Здравейте,адв.Николов.Имам следния казус.Племенника ми преди известно време направи ПТП, като е отнел предимство на моторист.В следствие на инцидента беше образувано досъдебно производсво, което в последсвие беше прекратено, поради факта, че се доказа лека телесна повреда.В момента пострадалия е завел ГД за причинени неимуществени вреди в размер на 13 000 лева.Лекия автомобил е застрахован с ГО при Алианц, а мотора не е имал никаква застраховка.В допълнение мога да добавя, че моториста е шофирал без право на това, т.е. няма книжка, както и това, че е бил без предпазните каска и наколенки.Въпросът ми е понеже племенника ми е призован по делото като трето лице помагач, означава ли това, че претенциите на ищеца са насочени към застрахователя и в случая на осъдителна присъда, кой ще плати щетите.Племенника ми не е употребил алкохол и има книжка за управление на МПС.Много се надявам да ми отговорите, благодаря Ви.

 

Отговор:
Здравейте, Само застрахователят може да бъде осъден във въпросното дело и ако бъде осъден, само той ще дължи сумата, за която се води делото. Третото лице-помагач не може да бъде осъдено в същото дело. Обикновено застрахователите привличат в делото застрахования при тях шофьор като трето лице-помагач, за да могат след приключване на делото да предявят регресен иск срещу него. В случая, обаче, според мен не е налице основание впоследствие да бъде предявен регресен иск срещу племенника Ви за възстановяване на обезщетението, за което застрахователят евентуално ще бъде осъден. Би могло застрахователят да претендира от племенника Ви единствено лихвата, която евентуално ще плати на пострадалия и то само за периода от датата на ПТП-то до датата, на която е уведомен за настъпването му. Ако племенникът Ви, обаче, е уведомил застрахователя за настъпването на ПТП-то в законовия 7-дневен срок, дори и за тази лихва застрахователят не може да има претенция към него. А и обикновено посочената лихва е малка сума и застрахователите в повечето случаи не предприемат действия да искат възстановяването й от застрахования при тях водач.

<< Предишни страници | Следващи страници >>

<< стр.1<< стр.2<< стр.3стр.5 >>стр.6 >>стр.7 >>стр.8 >>